Rockmode för herrar på 1920-talet

Mode i Hörneå

Hörneås historia

Startsida

Rockmode för herrar

- på 1920-talet

Tillkomsten av denna artikel har sin enkla grund i ett foto som Becken-Webbens läsare Gunborg Wikner sänt till Redaktionen. Bilden passade inte in i något uppenbart sammanhang, med tre unga herrar från det gamla Becken. Vad man berörs av är herrarnas stolta uppenbarelse, över sina moderiktiga och stiliga vinterrockar. Bilden skulle således passa in i den tidigare artikelserien om dåtida klädmode (se andra artiklar).

Rockmode för herrar på 1920-talet

Bild 1. Från vänster ses Anders Bergström (f1893 – d198x?), Hilmar Forsgren (f1892 – d19xx?) och Konrad Engström (f1893 – d1952).

Årtalet för fotot (bild 1) är okänt. Herrarna är jämngamla, födda 1892-1893. Man kan tro att de är i 30-årsåldern. Således borde man befinna sig vid mitten av 1920-talet. Fotografen är med största sannolikhet brodern till Konrad i bild, dvs Algot Engström (f1887). 

Såsom konstaterats i tidigare modeartiklar på Becken-Webben önskade ungdomar förr i tiden se äldre ut än de i själva verket var. I en tidigare artikel om hattmode visas en bild med två mycket unga män från Becken som adderat var sin käpp för att klättra upp på ålderstrappan.

Herrar på 20-talet

Bild 2. Koncentrerat motiv ur bild 1. 

För att nu säga något om modet – man noterar vadlång rock med dubbelknäppning. Slagen är ganska korta och breda, detta ses bättre i förstoringen i bild 2. Man noterar även förekomsten av svarta rockok, möjligen i sammet. Skribenten tror sig veta vad denna rocktyp kallas, med avvikande färg på oket, nämligen Chesterfield. Under ett tidigare boende i Los Angeles, föregående århundrade, inhandlades en dylik vadlång rock i fiskbensmönster. I Kalifornien behövs inga rockar av detta slag, utan den köptes under en vinterresa i det betydligt kallare New York. Tyvärr visade det sig att rocken skulle slutjusteras och att den istället fick skickas per post till hemmet i Los Angeles, och där behövdes den ju inte. Däremot kom den senare till användning i Sverige. Mannen i New York-affären beskrev modet i en mångfald av ord – Chesterfield, Kensington, Covert, etc. Rocktypen har engelsk förebild, och går – i princip - tillbaka till mode vid jakt till häst. Man måste dock ifrågasätta denna historia, eftersom vi nu har bildbevis för att rockmodet kommer från Hörneå/Becken i Norrland/Sverige.

Bruksgatan i Hörnefors

Bild 3. Bruksgatan i Hörnefors en vinterdag på förmodat 1920/30-tal.

Om vi söker oss ned till den närbelägna centralorten Hörnefors slås man av att rockmodet från Becken tycks ha spritt sig dit. I bild 3 ses tre män med ryggen mot kameran, förmodligen inte så gamla som rockar, hattar och käpp skulle antyda idag. Den ena av dessa herrar hytter med käppen, möjligen för att barnen med cykel längre bort i bild inte ska stå i vägen för den annalkande sparken. En vådlig trafikolycka vore härmed avvärjd. Även i Hörnefors är således den vadlånga vinterrocken på modet, med obligatorisk hatt.

Bild 4. Stilstudie från det Engströmska hemmet, ca 1920.

Ett extravagant exempel kan beskådas i bild 4. Herren till höger (tros vara Alma Engström) har en lång rock som passar elegant med väst och kravatt. Möjligen kan man tycka att rocken med dess ärmar är aningen för stor. Damen till vänster (som heter Algot Engström - fotografen) har en kappa med stora knappar och med passande muff och boa i fårskinn.

Bild 5. Vinterbild med för stunden okända personer, kanske vid slutet av 1920-talet.

I bild 5 ses en samling ungdomar som helt naturligt poserar vid en risselsläde. Idag skulle detta motsvaras av en skotare (traktor för timmertransport i skogen). Den unge mannen längst till höger i bild har en i sammanhanget ganska kort rock. Den ser nästan modern ut idag, då rocken inte ska vara allt för lång. I övrigt noteras yviga kepsar, vilket ses mer av i nästföljande bild.

Ungdomar på 30-talet

Bild 6. Ungdomar från Hörnefors eller Norrbyskär, förmodas vara 1930-tal.

I bild 6 är en ganska stor skara ungdomar samlade på en stenbemängd strand, med kameran riktad ut över havet. Långa läderrockar och gigantiska kepsar hörde till modet. Rockarna blänker i kvällssolen, till den grad att det upplevs onaturligt. Man kan möjligen tro att det är plastig galon som kommit på modet, i så fall säkert minst lika exklusivt och kanske dyrare än äkta skinn. Skulle man möta dessa herrar idag på en mörk bakgata torde man bli rädd. De är som klippta ur en gangsterfilm från 1930-talet. Man undrar varför de inte poserar med var sin Tom-gun, med runt magasin (Thompson machine gun – känd från Al Capone och 30-talets Chicago).    

 
Gunnar Engström, 2011-04-22


Besökare

Har Du något att berätta? Maila Din berättelse eller artikel till redaktionen.